Forestil dig, at din største styrke (som leder og i det hele taget) også er din største akilleshæl.
Forestil dig, at den akilleshæl også rummer dit største udviklingspotentiale.
Læg dertil en antagelse om, at du er allergisk over for mennesker (herunder medarbejdere), som demonstrerer (for meget af) den kvalitet, som du har allermest brug for at udvikle.
Med andre ord:
En nærmest provokerende tanke måske. Men ikke desto mindre er der meget sandhed i den antagelse.
Det er sammenhænge som disse, at Daniel Ofman beskriver i sit kernekvadrant.
Og jeg er meget begejstret for hans model. Ikke mindst, fordi den binder mit arbejde med både styrker og skyggesider så fint sammen.
Lad mig forklare modellen (sådan i hovedtræk) ud fra eksemplet herunder.
Du kan ”angribe” modellen fra alle fire kvadranter. Jeg starter øverst til venstre i kernekvaliteten.
1. kvadrant: Din kernekvalitet
Din kernekvalitet er styrker eller egenskaber som er med til at definere, hvem du er. Det er det, du uanstrengt har adgang til, og som du helt automatisk og ofte ubevidst bringer i spil.
Det er styrker, som du måske ikke engang sætter særlig højt, fordi de er så automatiske og lettilgængelige, at du kan tænke: ”Det er da ikke noget særligt. Det kan alle vel…?”. (Det ser jeg meget ofte hos ledere jeg har i coachingforløb – og sådan tænkte jeg også om mine egne styrker inden jeg begyndte at forholde mig mere aktivt og nuanceret til dem.)
I eksemplet herover er kvaliteten altså “Fleksibel”.
2. kvadrant: Din faldgrube
Ofmans udgangspunkt – som jeg deler – er, at alle kvaliteter kan overdrives og overdoseres. Så bliver det ”for meget af det gode”.
Når du overdriver din kernekvalitet bliver den til din akilleshæl – eller faldgrube. Kvaliteten ”fleksibel” bliver måske til ”grænseløs” eller ”inkonsekvent”.
Kernekvadranter er personlige. Du finder frem til de ord der passer på dig. Det vigtige er, at kvadranten hænger sammen hele vejen rundt.
3. kvadrant: Din udfordring (og samtidig dit største udviklingspotentiale)
Næste skridt er at identificere dit udviklingspotentiale (det Ofman kalder for din udfordring). Det gør du ved at finde det positivt modsatte af din faldgrube.
I eksemplet her, er det modsatte af “grænseløs” måske “konsekvent” (eller “grænsesættende”).
4. kvadrant: Din allergi (= din ubevidste skyggeside)
Den sidste kvadrant er din allergi. Den har mange lighedspunkter med Jungs skygge-begreb, som jeg og Pernille Melsted ofte skriver om – og underviser ledere i.
Du finder din allergi ved at spørge dig selv:
For at kernekvadranten “går op”, skal allergien samtidig være lig med udfordringen, når den bliver “for meget af det gode”.
Så når “konsekvent” bliver overdrevet, så ender man med at blive rigid og ude af stand til at tilpasse sig situationen.
Denne egenskab vil ofte være noget, som du bliver provokeret af eller (voldsomt) irriteret over hos andre – deraf begrebet allergi. Når du møder din allergi (som ofte også er en egenskab, du har stillet i skyggen), så vil du have tendens til at dømme den person, der udviser egenskaben (“Han er simpelthen så …”).
I eksemplet her, kan det være mennesker, som du oplever som meget “firkantede” eller “rigide”. Det negativt modsatte af at være fleksibel. Og så er ringen sluttet.
I mine ledercoachingforløb ser vi på kernekvadranter og de muligheder for udvikling, der ligger og venter her.
Du kan læse mere om et coachingforløb hos mig her >
Jonathan Løw har indsamlet guldkorn hos ledelsestænkere...
Forestil dig, at din største styrke (som leder og...
Jeg er vild med “Ranes museum”! Altså...